Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η σεξουαλικότητα δεν είναι ντροπή

                  

Πρόσφατα έκανα πολλές συζητήσεις που αφορούν τη σεξουαλικότητα και παρακολούθησα τηλεοπτικές εκπομπές που αγγίζουν το θέμα με διάφορους τρόπους. Γι'αυτό λοιπόν θα αναλύσω το θέμα καθώς δεν παύω να το σκέφτομαι. Περιμένω αρκετές διαφωνίες, και είμαι πρόθυμη να τις συζητήσω και ίσως μάθω κάτι παραπάνω μέσα από αυτές. 

Το σώμα δέχεται ερεθίσματα. Μέσω των αισθήσεων που μας προσφέρει το σώμα, μπορούμε να διακρίνουμε πράγματα όπως τα χρώματα, τα σχήματα, τη θερμότητα, το κρύο, την ηδονή και τον πόνο. Βασικό μας θέμα είναι η ηδονή όσον αφορά τη σεξουαλικότητα που πολλές φορές προκαλεί το αίσθημα ντροπής. Αλλά γι'αυτό θα μιλήσω πιο κάτω. 

Η σεξουαλικότητα κάνει την αρχή της από νηπιακή κιόλας ηλικία. Τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν με οποιονδήποτε τρόπο το σώμα τους. Αυτό φαίνεται από τα πολύ απλά ερωτήματα που θέτουν στους γονείς όπως ''πως γεννήθηκα;'' ''με γέννησε η μαμά ή ο μπαμπάς'' ''τι είναι αυτό ανάμεσα από τα πόδια μου;'' και άλλα πολλά. Ασχολούνται με το σώμα τους γενικότερα. Το περιεργάζονται και πειραματίζονται. Πολλές φορές οι γονείς νομίζουν ότι αυτό είναι λάθος ή και ανώμαλο. Πολλοί γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους γι'αυτό το λόγο. Με αυτόν τον τρόπο, ο μετέπειτα έφηβος και ενήλικας, ντρέπεται για το σώμα του αλλά και για το ότι πειραματίζεται παραπάνω είτε μόνος του είτε με το αντίθετο ή και το ίδιο φύλο. 

Το θέμα είναι να καταλάβουν οι γονείς ότι πρέπει να μάθουν στα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους και να μην τα ταπεινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο. Έπειτα έρχεται η οριοθέτηση. Πρέπει να μάθει το παιδί να βάζει όρια στο σώμα του, έτσι ώστε να είναι κυρίαρχο αυτού και να μην φοβάται να πει όχι σε κάτι που δε θέλει. Η οριοθέτηση χρησιμεύει και για την αποφυγή σεξουαλικής κακοποίησης η οποία έχει λάβει εξωφρενικές διαστάσεις, αλλά και για την εφηβική πορεία, όπου οι ορμόνες χτυπάνε κόκκινο. 

Χωρίς αυτά ακολουθεί το αίσθημα ντροπής που προανέφερα. Πράγματι πολλοί έφηβοι και ενήλικες βρίσκονται σε άβολη θέση μετά τον αυνανισμό και τη σεξουαλική επαφή. Η ηδονή είναι κάτι που υπάρχει σε εμάς και είναι άσχημο να προσπαθεί κανείς να την καταπιέσει ή να ντρέπεται για αυτήν. Δεν ξέρω γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται αφύσικο. Είναι πράγματι εκνευριστικό. 

Κάπου εδώ θα επικαλεστώ την ταινία ''nymphomaniac'' που πολλοί κατακρίνουν. Έχω ακούσει σχόλια τύπου ''κουλτουριάρικη τσόντα'' και πολλοί που διαβάζετε αυτό το άρθρο ίσως και να είστε από αυτούς τους σχολιαστές. Αλλά δε με αφορά αυτό το κομμάτι. Με αφορά το κομμάτι που προβάλλεται η σεξουαλικότητα της πρωταγωνίστριας από μικρή κιόλας ηλικία στο πρώτο μέρος. Είναι κάτι εξιλεωτικό για όλους θα έλεγα και πραγματικά αν ισχυριζόταν κανείς το αντίθετο πιστεύω θα ήταν μεγάλος ψεύτης. Και είναι εξιλεωτικό γιατί έχεις πράξει το ίδιο με διαφορετικό τρόπο ίσως, και ενώ ντρεπόσουν και ντρέπεσαι ακόμα, παρουσιάζεται ξαφνικά ένας σκηνοθέτης που σου λέει στην συγκεκριμένη σκηνή ότι δεν πρέπει να νιώθεις ντροπή τελικά. 

Όσοι έχετε αυτό το αίσθημα ακόμα, αντιμετωπίστε το αγαπώντας το σώμα σας αλλά και τους ευχάριστους ερεθισμούς του. Μην αισθάνεστε άσχημα γι'αυτούς. Είναι κάτι φυσικό και υγιές. 

Δική σας, Αγγελίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου