Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Φιλανθρωπία VS Φιλοζωία




Γεια σε όλους τους συνοδοιπόρους της ζωής. Να χαιρόμαστε την Εθνική μας ''ΝASA''. Γιατί εμείς έχουμε το τρελό bugdet και μπορούμε να κάνουμε έργο και στο διάστημα. Yeah, yeah..

 Λόγω της εξεταστικής, λοιπόν, δεν έχω καμία μα καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Όταν λέω ''καμία μα καμία'' εννοώ ότι έβλεπα άνθρωπο μόνο όταν πήγαινα να γράψω. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινάω σειρές που δεν μπορώ να τις συνεχίσω άμεσα και αυτό είναι κάτι που με πονάει. Από τη στιγμή που δεν είχα αυτή την ευχέρεια να κουνήσω πόδι για κάπου αλλού εκτός του Πανεπιστημίου, έμεινα να διαβάζω εξαγριωμένα posts στα social media που αφορούσαν τον τίτλο τούτου του κειμένου. Να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι σε όλους τους φιλάνθρωπους ή τους φιλόζωους. Αναφέρομαι στις ακραίες περιπτώσεις που είναι και συχνές στο κάτω-κάτω. 

Φιλανθρωπία
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από το τι σημαίνει η ''φιλανθρωπία''(φίλος+άνθρωπος). Φιλανθρωπία σημαίνει ''αγάπη για τον άνθρωπο''. Πρέπει, όμως, με κάποιο τρόπο να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η αγάπη δεν αναιρεί οποιαδήποτε άλλη αγαθή βούληση ή πράξη. Δεν σημαίνει ''αγάπα μόνο τον άνθρωπο''. Όπως μπορείς να αγαπάς τον άνθρωπο, έτσι μπορείς να αγαπάς και τον σκύλο σου. Δεν υπάρχει κάποιος ηθικός κανόνας που σου απαγορεύει να πράξεις κάτι ή να μην δίνεις σημασία σε κάτι άλλο πέρα από τον ίδιο τον άνθρωπο. Ελπίζω όλα αυτά να είναι κατανοητά μέχρι εδώ. 

Συχνά βλέπω (λογικά και εσείς το βλέπετε) επιθέσεις των ''φιλάνθρωπων'' προς τους φιλόζωους. Αυτές οι επιθέσεις βασίζονται σε ένα απόλυτο γνωμικό που έχουν αυτοί οι ''φιλάνθρωποι'', το οποίο αγγίζει τα όρια της παράνοιας αλλά και του φασισμού. Αυτό το γνωμικό είναι το εξής και έχει γίνει καραμέλα για πολλούς: ''Δίνετε σημασία μόνο στα ζώα και όχι στους ανθρώπους, πόσο υποκριτές είστε.'' Αρχικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται τόση κουβέντα για τον τρόπο ζωής του καθενός. Πρώτο φάουλ είναι αυτό. Δεύτερο φάουλ είναι ότι έχω συναντήσει ένα σωρό υποκριτές ''φιλάνθρωπους'' και είμαι μόνο 21 ετών. Αυτοί οι υποκριτές, είτε θέλουν καλύψουν κάποιο κενό συνήθως, είτε επιδιώκουν το ''φαίνεσθαι'' που τόσο σημαντικό είναι πια σε αυτή την εποχή, είτε γιατί απλά θέλουν να ανήκουν κάπου. Ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι και δεν τους κατηγορώ η αλήθεια είναι. Αλλά καλό θα ήταν να κοιτάμε λίγο την ουρά μας πριν μιλήσουμε για ο,τιδήποτε. 

Είμαι της άποψης ότι ο καθένας συμμετέχει όπου μπορεί και αν θέλει φυσικά. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοια κριτήρια για τους ανθρώπους. Είμαστε ελεύθεροι να συμμετέχουμε αλλά και να μη συμμετέχουμε σε κάτι. Δεν έχουν όλοι αυτή τη διάθεση αλλά και τη δύναμη να προσφέρουν. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω και θα το πιστεύω μέχρι να πεθάνω ίσως. Αν δεν μπορείς, μη το κάνεις καλύτερα για να μην είσαι και υποκριτής στο κάτω-κάτω από τη στιγμή που έχεις θέμα και με τους υποκριτές. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, θα βοηθήσουν. Καταλαβαίνω ότι ο ανθρωπισμός, δεν είναι επαρκής σήμερα. Όμως αυτό οφείλεται στο ότι ζούμε σε περιόδους αλλά και κοινωνίες εξαθλίωσης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν εύκολα να σε απωθήσουν από το να κάνεις κάτι. Υπάρχει τόση μιζέρια εδώ γύρω που πολλοί δεν την αντέχουν. Ας είμαστε σε θέση να μην κρίνουμε τόσο εύκολα τους ανθρώπους. Αν όλοι μπορούσαμε να μπούμε στη θέση των άλλων, πιστεύω ότι θα αποκτούσαμε την απόλυτη ευτυχία.


Φιλοζωία
Φιλοζωία  σημαίνει ''αγάπη για τα ζώα'' (φίλος+ζώο). Αν νομίζατε ότι θα πω καλά λόγια για αυτή, κάνατε ένα μεγάλο λάθος. Ωστόσο να τονίζουμε και εδώ ότι η φιλοζωία δεν αναιρεί το ότι μπορούμε να αγαπάμε και άλλων ειδών πράγματα. 

Πολλοί φιλόζωοι από τη μεριά τους, φροντίζουν να μας θυμίζουν κάθε μέρα το πόσο σκατόψυχοι είμαστε επειδή 1)τρώμε κρέας ενώ έχουμε κατοικίδιο (πάλι χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός του ''υποκριτή'') 2) Επειδή ψάχνουμε συγκεκριμένα τι κατοικίδιο θα θέλαμε να υιοθετήσουμε ακόμα και από Φιλοζωική 3)Επειδή δεν έχουμε υιοθετήσει όσα ζώα έχουν υιοθετήσει και εκείνοι. Πάλι βλέπουμε μία σειρά από βλακώδη επιχειρήματα αλλά και κριτήρια. Chill people. Για να απαντήσω και στα παραπάνω 1) Ζούμε σε κοινωνία. Καλά μέχρι εδώ; Η κάθε κοινωνία έχει τα δικά της στάνταρ και τις δικές τις αντιλήψεις περί ορθού και λανθασμένου. Το να τρώω κρέας είναι κάτι που μου έμαθε η κουλτούρα της κοινωνίας μου και λυπάμαι αν δεν μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό. Όχι ότι με χαλάει το χοιρινούλι έτσι και αλλιώς ^_^  Ωστόσο αν έχετε θέμα με την ετυμολογία της ''Φιλοζωίας'', θα πω απλά ότι είμαι φιλόγατη ή φιλόσκυλη. Γιατί πράγματι η φιλοζωία εκφράζει το να μπορείς να αγαπάς όλα τα ζώα. Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις αυτή η λέξη ώστε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ακόμα και για το αν αγαπάς μόνο τα σκυλιά ας πούμε. 2) Το ότι ψάχνουμε π.χ  σκυλάκι μικρού μεγέθους, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για ένα μεγαλύτερο. Δηλαδή να έχουμε λίγο τα μυαλά μας στη γη. Καμία διάκριση δε γίνεται. 3) Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να υιοθετούν ή να φιλοξενούν, αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να υιοθετήσει κανείς πλήθος κατοικιδίων. Το ότι έχετε εσείς αυτή τη δυνατότητα να το κάνετε δεν σημαίνει ότι μπορούν και όλοι. 

Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως είναι που όντως αποκόβονται από τις ανθρώπινες σχέσεις φίλοι ''φιλάνθρωποι'' αλλά δεν χρειάζεται να τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Γιατί αυτοί όπως και εσείς δεν έχετε μάλλον τη δυνατότητα να καταλάβαιτε τη θέση κανενός. Οι ''φιλόζωοι'' είναι χειρότεροι ίσως από τους ''φιλάνθρωπους'' αφού επιτίθενται σε ό,τι μυριστούν ότι είναι ψεγαδιασμένο κατα την άποψή τους. Είναι πάντοτε οπλισμένοι και σε αιφνιδιάζουν απλά γιατί μπορούν. Αν δουν ότι δεν έχεις άλλο κατοικίδιο πέρα από σκύλο ή από γάτα, θα φωνάξουν την φιλοζωική for sure. Αυτού του είδους οι αντιλήψεις, όχι απλά αγγίζουν, αλλά φροντίζουν πάντα μα πάντα να ξεπερνάνε τα όρια της παράνοιας και του φασισμού, Ο,τιδήποτε μπορεί να είναι πρόβλημα για εκείνους και είναι παράλογα παράλογο το ότι έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση το θέμα. 


Άρα και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με άτομα που δεν μπορούν να κατανοήσουν τη θέση οποιουδήποτε εκτός από τη δική τους. Είναι τρομερά λυπηρό αυτό. Τσακώνονται σε τόσο μεγάλη συχνότητα με άτομα που απλά έχουν μια διαφορετική αντίληψη λες και το ζητάνε παθιασμένα. Είναι λίγο διεστραμμένο αν το καλοσκεφτεί κάποιος. Εγώ θα έλεγα να ξυπνήσετε καλύτερα. Υπάρχουν πραγματικά σημαντικότερα προβλήματα. Η βοήθεια δεν είναι ανύπαρκτη. Μπορεί να μην συμμετέχει όλος ο κόσμος σε ό,τι φιλανθρωπικό ή φιλοζωικό υπάρχει, ωστόσο πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσφέρουν βοήθεια. Το να τρωγόμαστε μεταξύ μας γιατί κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει σε κάτι, υπερβαίνει τη λογική. Δεν γίνεται να ασχολείστε και να σας νοιάζει τόσο πολύ η ζώη του οποιοδήποτε. 

Δική σας, Αγγελίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου