Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Συμβιβασμός




Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Να έχουμε άλλο ένα όμορφο Σουκου εύχομαι.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι συμβιβιβασμός; Ας μη διεισδύσουμε σήμερα πολύ. Ας μιλήσουμε απλά, αντικειμενικά και ίσως λίγο εξαγριωμένα, χωρίς σκοπό. Ας πούμε με απλά ελληνικά (που είναι και το πιο ορθό να κάνουμε) ότι ο συμβιβασμός είναι κάτι πολύ μαλακισμένο χωρίς να μας ενδιαφέρει η ετυμολογία του. Ξέρουμε όλοι περι τίνος πρόκειται χωρίς πολλά πολλά.

Πάμε με απλά παραδείγματα.

Συμβιβασμός είναι να ανέχεσαι ανθρώπους που δεν θες να έχεις καμία μαζί τους. Είναι οι υποτιθέμενοι φίλοι σου; Είναι η τοξική σου σχέση; Πάντως βρίσκεσαι σε μία κατάσταση που δε σου αρέσει και απλώς περιμένεις την θεία φώτιση να σε γλιτώσει. Δεν τα βγάζεις πέρα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς, μπορεί να είσαι και υποβιβασμένος, όμως βολεύεσαι και προσαρμόζεσαι ακόμα και ασυνείδητα όπως γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ακόμα και όταν φτάσει η στιγμή που δεν αντέχεις, ε δεν θα γίνεις αντιδραστικός. Είσαι σα ναρκωμένος και πιστεύεις ότι σωτηρία δεν υπάρχει.

Συμβιβασμός είναι να ανέχεσαι τον κάθε κακοπροαίρετο χωρίς να του λες ότι σε ενοχλεί. Φοβάσαι να μιλήσεις και αυτό αυτομάτως σε βάζει σε μία διαδικασία του να μην αντιμετωπίζεις του ανθρώπους που σε πληγώνουν. Κακά τα ψέματα, ο καθένας θα πρέπει να μπαίνει στη θέση του (το λέω για να το ακούσω και εγώ). Το να είμαστε θύματα για μια ζωή είναι κάτι περισσότερο από μαλακία του εγκεφάλου. Δεν είναι λογικό να φταίνε πάντα οι άλλοι όσο ''κακοί'' και αν είναι και γενικότερα άμα θες να είσαι μαλάκας είναι δικό σου πρόβλημα. Εγώ απλώς σου λέω τι είναι συμβιβασμός.

Συμβιβασμός είναι να δουλεύεις εκεί που δουλεύω και εγώ και να περιμένεις να πάρεις μια υπέρτατη αξιολόγηση από έναν μαλάκα που σε πληρώνει ψίχουλα και ενώ έχεις φάει το βρισίδι της ζωής σου εντός ενός 6ωρου. Ναι όλοι έχουμε ανάγκη μια δουλίτσα πλέον, δεκτό, αλλά  δεν καταλαβαίνω τη χαρά που σου προσφέρει κάτι τόσο ψυχοφθόρο. Δεν είναι καν το αντικείμενό σου, έχεις ξεπέσει στην ανάγκη όπως και ο εργοδότης έχει ξεπέσει στην ανάγκη σου. Το να πάρεις μια καλή αξιολόγηση ενώ παίρνεις 320 και μάλιστα ενώ ακόμα και αν τύχει να έχεις μία κακή, δεν παίζει να σε πουλέψουν, είναι πραγματικά το πιο παράλογο. (Πραγματικό γεγονός που συνέβη στη δουλειά σου). Να πατάμε και λίγο γη κουτσουνάκια μου.

Συμβιβασμός είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτα, να παραπονιέσαι που δεν κάνεις τίποτα, αλλά να μην προσπαθείς καν να ξεφύγεις από αυτό το τιποτένιο τίποτα. Είναι μία φάση που λίγο-πολύ νομίζω την έχουμε περάσει όλοι. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοι άλλοι που την περνάνε αιωνίως. Στην Ελλάδα ζούμε, το κλισέ με τους ρέμπελους 40ριδες δεν είναι ψέμα αγαπητοί μου. Γενικώς κανένα κλισέ δεν είναι ψέμα, απλώς είναι κλισέ. Πολυσυζητημένο και πολυφορεμένο είναι απλά. 

Συμβιβασμός είναι να σου φταίει όλος ο πλανήτης έτσι και αλλιώς και ενώ έχεις εφόδια να τον ωραιοποιήσεις δεν το κάνεις. Αυτό γιατί είσαι ένας εγωίσταρος που θέλει να έχει πάντα δίκιο ή θέλει να δικαιολογήσει τις πράξεις του ή ακόμα καλύτερα την απραξία του. Μας φταίει ο Τσίπρας, μας φταίει η ΔΕΗ, μας φταίνε οι κρεατοφάγοι, μας φταίει η φύση, ο,τιδήποτε μας φταίει δηλαδή. Έχεις μια ζωή και αν θες στα αλήθεια να είσαι ευτυχισμένος ακόμα και αν σου φταίνε τα πάντα, απλώς σταμάτα τη μίρλα και συμπεριφέρσου σαν άνθρωπος. Δεν είσαι ο μόνος με προβλήματα σε αυτόν τον πλανήτη. Θες να μιλήσουμε για το πόσο δύσκολα περνάω εγώ; Εγώ δεν θέλω πάντως. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να τα βγάλω και εγώ πέρα μόνο, ε και αν δεν με πιστεύεις δεν με ενδιαφέρει και πολύ.

Αυτά για σήμερα αγαπητοί συνοδοιπόροι. Τα φιλιά μου από την όμορφη Πατράρα.

Δική σας, Αγγελίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου