Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Είναι θέμα παιδείας(pride)

Καλησπέρα, καλησπέρα φίλοι μου ελπίζω να είστε όλοι καλά. Εγώ είμαι πολύ καλά πάντως. Θα περάσω γρήγορα στο θέμα γιατί κρατιέμαι μέρες τώρα. Το θέμα λοιπόν αυτού του κειμένου θα είναι το Athens Pride. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος για κάτι τέτοιο. 

Αρχικά θεωρώ σωστό να αρχίσω με κάποια ιστορικά γεγονότα, να καταλάβουν όσοι δεν γνωρίζουν το πως ξεκίνησαν όλα πάνω κάτω. Όλα ξεκίνησαν από ένα μπαρ στην Νέα Υόρκη 28 Ιουνίου του 1969 προφανώς ήταν ένα gay bar λεγόταν Stonewall Inn οπού εκεί εισέβαλαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων βαριά οπλισμένοι με πρόφαση την παράνομη πώληση αλκοόλ. Αυτό συνέβαινε αρκετά συχνά στα διάφορα bar όπου σύχναζαν gay και trans. 

Την συγκεκριμένη μέρα όμως και στο συγκεκριμένο μαγαζί έγιναν πολλά απανωτά περιστατικά έντονης βίας και συλλήψεων χωρίς κανένα λόγο. Έτσι ο κόσμος που παρακολουθούσε απ΄έξω διαμαρτυρήθηκε και σύντομα μαζεύτηκε μεγάλο πλήθος, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς, όχι μόνο εκείνο το βράδυ αλλά για πολλά βράδια υπήρχαν διαμαρτυρίες και φασαρίες.

Τον επόμενο μήνα gay ακτιβιστές προσπαθούν να διοργανώσουν μια συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση. Διεκδικούσαν κατά κύριο λόγο την προστασία στον εργασιακό χώρο, να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού* και τέλος να εφαρμοστούν νόμοι που θα τους προστατεύουν. Ακολούθησαν πολλές διαμαρτυρίες σύντομα σε όλες της ΗΠΑ. Τον επόμενο χρόνο έγινε πορεία για τα γεγονότα στο Stonewall ήταν ουσιαστικά το πρώτο pride. Το bar από το 1999 θεωρείται μνημείο εθνικής κληρονομιάς. Το 2009 απο τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Barack Obama ανακηρύχθηκε επίσημα ο Ιούνιος μήνας υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ* 

Στην Ελλάδα η εμφάνιση του pride δεν έγινε τώρα τα τελευταία χρόνια όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Προσπάθειες είχαν γίνει απο την δεκαετία του 80΄ επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ* 28 Ιουνίου το 1980 ως πολιτική εκδήλωση, μετά ξανά από 2 χρόνια δειλά δειλά στο Ζάππειο. Δεν υπήρξε όμως το κατάλληλο κλήμα υπερίσχυε ο φόβος έτσι πέρασαν 10 χρόνια και απο ατομικές ξεκάθαρα πρωτοβουλίες ξεκίνησαν όλα, στον λόφο του Σρέφη 1992-94-95, Πεδιόν του Άρεως 1993, σε κλειστούς χώρους το 1996. Τα ίδια πάνω κάτω συνέβαιναν και στην Θεσ/νίκη από την ΟΠΟΘ*. 

Από το 2005 πλέον οργανωμένα όλες οι ΛΟΑΤ οργανώσεις της Ελλάδας φροντίζουν να γίνονται στις μεγαλύτερες μας πόλεις αντίστοιχα Pride με τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντα Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ από το 2012 και μετά εντάχθηκαν και οι υπόλοιπες πόλεις με τελευταία το 2016 την Πάτρα. Η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται. Επεισόδια υπάρχουν πολύ λίγα και συνήθως στην υπόλοιπη Ευρώπη από Χριστιανικές οργανώσεις ειρηνικά όμως και χωρίς φασαρίες. Στην Ανατολική Ευρώπη δυσκολεύει η κατάσταση κάποιες φορές. Π.χ Χρυσή Αυγή επιτέθηκε άγρια το 2008 στο pride της Αθήνας. 

Αυτά λοιπόν είναι 52 χρόνια ιστορίας πολύ συνοπτικά. Άρα αμέσως καταρρίπτω το επιχείρημα μερικών πως είναι μόδα. Δεν είναι δεν μπορεί να είναι. Είναι ένας συνεχής αγώνας για την θέσπιση νόμων και όχι μόνο, ένας αγώνας ισότητας, ένας αγώνας για τα βασικά πράγματα που αξίζουν σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Δεν είναι τίποτα μη φυσικό. Είναι επιλογή ζωής μια επιλογή δύσκολη με έναν δρόμο γεμάτο αγκάθια. Πως γίνεται να αναφέρεστε σε κάτι παρα της φύσης απο την στιγμή που στην ίδια την φύση υπάρχει όλο αυτό; 

Τι επειδή δεν υπάρχει η ικανότητα τεκνοποίησης; Δηλαδή τα ζευγάρια που είναι "φυσιολογικά" αλλά δεν θέλουν να κάνουν παιδιά ή δεν μπορούν είναι αφύσικα; Πως μπορείτε το 2017 να μιλάτε για κάτι τέτοιο; Έλλειψη μόρφωσης; Με λυπεί το γεγονός αυτό όπως και όλα όσα διάβασα τις τελευταίες μέρες. Ήταν κείμενα γεμάτα μίσος ,κακία, αμορφωσιά. 

Μπορώ να καταλάβω μέχρι ένα σημείο αισθητικά να μην σου αρέσει ή να μην συμφωνείς με το γεγονός του γυμνού όσο αναφορά την παρέλαση του pride Ok πρόβλημα σου, αν και πάλι το θεωρώ κάπως κουλό να σε επηρεάζει κάτι τέτοιο τόσο πολύ και να το θεωρείς προσβλητικό ειδικά για τα μικρά παιδιά. Αλλά όταν είσαι για ποτό ή σε κάποιο beach bar και το παιδί σου ή το όποιο παιδί βλέπει την άλλη με το στρινγκ να χαμουρεύεται ή να είναι τόπλες δεν έχεις θέμα γιατί εκεί καυλώνεις και δεν σε νοιάζει είναι "φυσιολογικό" Και άμα έχεις και γιο πρέπει να βλέπει να μαθαίνει. 

Δεν έχω θέμα με καμία κυρία με το στρινγκ της απλά προσπαθώ να καταλάβω την δική σας λογική. Είναι μια παρέλαση με άρματα κανονικά, χορούς και τραγούδια. Αλλά όχι δεν είναι η παρέλαση των Βραζιλιανών που σχεδόν όλες δεν φοράνε τίποτα αααα ξέχασα έχουν κωλάρες. Στο pride θα δεις μεμονωμένα περιστατικά στον αριθμό το πολύ 10 ατόμων απο τους χιλιάδες. Που όντως πολλοί μπορεί να το κάνουν για να προκαλέσουν ή απλά μπορεί να είναι η μόνη φάση της ζωής τους που νιώθουν τόσο ελεύθερα. 

Γιατί μην ξεχνάμε πως αν τολμήσουν να εμφανιστούν χέρι χέρι στο δρόμο με το ταίρι τους πέρα από τα περίεργα βλέμματα και την λεκτική βία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστούν και σωματική βία. Ενώ εσύ μπορείς άνετα να κυκλοφορείς με την κοπέλα-αγόρι σου και να χαμουρεύεστε χωρίς να σας ενοχλεί κανένας. Εκείνη πρέπει να περιοριστούν σε ειδικούς χώρους π.χ. bar ή στο σπίτι και τις περισσότερες φορές κρυφά μην το μάθει η γειτονιά, οι γονείς, η συνάδελφοι κ.α. 

Το άλλο που σας πείραξε ήταν το σκηνικό με την σημαία 

     
Σοβαρά τώρα προσβολή εθνικού συμβόλου; Ναι δεν είμαι καμιά χαζή ξέρω πολύ καλά πως για πολλούς η σημαία είναι ιερή και μέχρι ένα σημείο μπορώ να καταλάβω την προσβολή. Δεν δέχομαι όμως να το παίζεται όλοι ξαφνικά Ελληνάρες γιατί αν ρωτήσουμε τους περισσότερους τι έγινε το 1821 δεν θα ξέρετε να απαντήσετε και είναι κάτι που το κάνεις από το νήπιο μέχρι τα 18 σου. Αν σας ρωτήσουμε τι συμβολίζει και τι είναι η ελληνική σημαία θα πάρετε το βλέμμα της κότας. Όποτε πριν πέσετε όλοι πάνω να φάτε τους ανθρώπους χαλαρώστε λίγο. 

Κανένας βανδαλισμός δεν έγινε, για να σας προκαλέσω και λίγο εγώ το βρήκα ωραίο. Πέρα από αυτό θα ήθελα να δώσω και λίγη έμφαση σε όσους ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων αλλά και τους απλούς μαϊντανούς της τηλεόρασης είναι αντίθετοι με το pride. Αν γίνεται επειδή επηρεάζουν πολύ τον κόσμο που δεν έχει ικανότητα να κρίνει αυτό που βλέπει να το βουλώνουν. Είμαι υπέρ της ελευθερίας γνώμης αλλά όταν αυτή έχει σκοπό να επηρεάσει την γενική ελευθερία καλό είναι να την σταματάμε. Γιατί η νοικοκυρά ή ο πατέρας που βλέπει τον καθένα στην τηλεόραση να λέει την άποψη του με τέτοιο στόμφο και ωραίο λεξιλόγιο και ας λέει ουσιαστικά πως οι gay αξίζουν θάνατο θα τον υποστήριξη γιατί δεν μπορεί να κρίνει.

Πολλοί είναι και αυτοί που λένε δεν έχω θέμα με τους gay, δεν με νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους γιατί να κάνουν διαμαρτυρίες λοιπόν; Νομίζω ότι και σε αυτό λίγο έως πολύ έχω απαντήσει σε όλο το κείμενο. Αν όντως δεν έχεις θέμα και δεν είσαι ομοφοβικός ούτε έχεις μέσα σου κανένα ρατσισμό μαθαίνεις πρώτα να σέβεσαι και να αποδέχεσαι το διαφορετικό είτε αυτό είναι ροζ μαλλί είτε είναι ο Γιώργος που έχει γίνει Μαρία. Δεν μπορεί να λες πως δεν είσαι ομοφοβικος αλλά να κρίνεις όλα αυτά ή ακόμα να λες πως δεν έχω θέμα αλλά το παιδί μου να μην βγει έτσι. 

Ακόμα και τώρα το έχουν πολλοί άνθρωποι σαν αρρώστια στο μυαλό τους, μακριά μην κολλήσω τίποτα. Τέλος για να μην σας κουράζω άλλο αν και θα ήθελα να γράψω πολλά. Έχω ακούσει απο πολλούς δεν έχω θέμα με τους gay έχω πολλούς φίλους και είναι καλύτεροι απο εμάς. Αυτό τι είναι η νέα μόδα όπως τα παιδιά με δυσλεξία είναι ποιο έξυπνα; Μωρέ είστε με τα καλά σας πόσο ρατσιστικό είναι αυτό; Δεν έχουν καμιά διαφορά απο εμάς είναι απλά άλλα τα γούστα τους στον ερωτικό τομέα έλεος! ΔΕΝ είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι! Είμαστε ίσοι όπως όλοι. 

Αυτά τα πάρα πολλά από εμένα όσο αναφορά το pride όπως είπα ήθελα να πω και άλλα είπα όμως να περιοριστώ λίγο στο pride για α μην βγει κάτι πολύ κουραστικό. Βέβαια και αυτό για πολλούς θα είναι κουραστικό και δεν θα το διαβάσουν όλο. Για όσους όμως έφτασαν μέχρι εδώ σας ευχαριστώ και συγγνώμη για τα τυχόν λάθη που έκαναν ακόμα δυσκολότερη την ανάγνωση. Είναι ένα κείμενο που το γράφω σχεδόν 3 ώρες και άλλες 2 διάβαζα απο διάφορες πήγες στοιχεία που θα έβαζα μέσα π.χ. ιστορικά. 

Εύχομαι όσο μπορείτε να έχετε ανοιχτό μυαλό να δέχεστε τον κάθε άνθρωπο όπως είναι. Αυτό που ήθελε να μας περάσει το φετινό pride πως είναι θέμα παιδείας εύχομαι να το καταφέρει και στο 1%. Μέχρι το επόμενο κείμενο πισ εν λοβ💛💜💚💙💗




*1: νομικός όρος που περιγράφει ανθρώπινες σεξουαλικές πράξεις που δεν αποσκοπούν την τεκνοποίηση(πρωκτικό)
*2: αρκτικόλεξο Λεσβία Ομοφυλόφιλος Αμφιφυλόφιλος και Τρανς 
*3: αρκτικόλεξο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας 
*4: αρκτικόλεξο Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου