Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Δικαιολογίες

Σας δίνω την φωτογραφία του απόλυτου δικαιολογούντoς.


Καλώς σας βρήκα πρωτευουσιάνοι συνοδοιπόροι της ζωής. Επέστρεψα από μια εξαντλητική εξεταστική αλλά και από την Πάτρα. Παραδόξως δεν ήθελα να την αποχωριστώ. Είχα πάρει φόρα με την εξεταστική και τα πήγα πραγματικά πολύ καλά και κατάλαβα ότι το πτυχίο είναι πιο κοντά από ο,τι περίμενα. Το μόνο που με κρατάει εδώ τώρα είναι η ελπίδα για μια δουλειά η οποία θα μου εξασφαλίσει και τη ζωή που θέλω αλλά και σεμινάρια τα οποία θα τη χτίσουν. Ξεκίνησα κατευθείαν με ''χαμαλοδουλειές'' και ελπίζω σε κάτι πιο σταθερό.


Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για τις δικαιολογίες. Δικαιολογία σημαίνει το να χρησιμοποιείς λόγους και επιχειρήματα για μια πράξη στην οποία έχεις προβεί. Εδώ βλέπουμε μια αρκετά χρήσιμη και ορθή ετυμολογία. Είναι καλές και χρυσές και μας έχουν βοηθήσει στο να επιλύνουμε προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Βέβαια, δικαιολογίες δε χρησιμοποιούμε απαραίτητα για κάτι κακό. Για οποιαδήποτε πράξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια δικαιολογία, άσχετα από τη φόρτιση που έχει υποστεί (θετική ή αρνητική).

Εγώ, όμως, σήμερα είμαι εδώ για να εστιάσω μόνο στην αρνητική της φόρτιση καθώς είμαι η πεσσιμίστρια αυτού του blog και γιατί ίσως οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη έμφαση σε αυτή για κάποιο λόγο. Στο ταξίδι αυτό της ''κακής'' δικαιολογίας, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να υπάρχει. Με αυτό εννοώ ότι κάποιες πράξεις είναι ήδη too much ώστε να θέλει κάποιος την επεξήγησή τους. Οι δικαιολογίες, ούτε είναι αρκετές, ούτε και μπορούν να βοηθήσουν πολλές φορές. Το να δικαιολογηθείς σε κάποιον για μία πράξη σου η οποία τον πλήγωσε, είναι απλά μάταιο. Δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Αν έχεις κάνει κουτσουκέλα, απλώς πρέπει να την αποδεχθείς και να προσπαθήσεις να μπεις λίγο στη θέση του άλλου. Είναι πιο απλό να το αντιμετωπίσεις έτσι. Οι δικαιολογίες μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση είτε γιατί είναι ασήμαντες εκείνη τη στιγμή είτε γιατί μπορεί να μην έχουν και τόση ισχύ για να σε δικαιολογήσουν.

Και μιας και είπαμε για δικαιολογίες με ισχύ, μπορούμε να πούμε ότι σπάνια συναντάμε τέτοιες. Άσχετα με το τι μπορεί να έχει πει ή να έχει κάνει κάποιος, οι δικαιολογίες πολλές φορές έχουν αρκετά χαμηλή ισχύ και δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση όσο πρόθυμος και να είναι κάποιος να τις ακούσει. Πολλές φορές οι λόγοι που καταθέτονται, είναι πολύ ηλίθιοι θαρρώ. Δεν φαίνεται να δικαιολογούν τίποτα σε αυτή τη φάση. Αυτού του είδους οι δικαιολογίες όχι μόνο δεν είναι καλά πειστήρια, αλλά παρουσιάζουν και έλλειψη ειλικρίνειας κάτι που είναι πολύ άσχημο για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οξύνουν το θυμό και είναι πέρα για πέρα καταστροφικές. Καταφέρνουν να πληγώνουν ακόμα περισσότερο και να μειώνουν την εμπιστοσύνη. 

Η ειλικρίνεια πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο πράγμα και είμαι πρόθυμη να το κατανοήσω αυτό, και εγώ και πολλοί άλλοι. Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν υπάρχουν άτομα που έχουν την απόλυτη θέληση να ακούσουν οποιαδήποτε αλήθεια και που προσπαθούν να πείσουν τους ''δικαιολογούντες'' να τους μιλήσουν καθαρά, αυτό είναι αδύνατον. Κάνω αυτή τη διευκρίνηση γιατί είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που αρκούνται στις δικαιολογίες είτε γιατί δεν αντέχουν να αντικρίσουν κατάματα την κατάσταση, είτε γιατί έτσι έχουν συνηθίσει, είτε γιατί είναι εύπιστοι. Τέλος πάντων, το πόιντ είναι ότι λίγοι θα σου μιλήσουν καθαρά και ξάστερα χωρίς να φοβούνται να παραδεχτούν το λάθος τους. Είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα αυτό για πάρα πολλούς.

Η κακή δικαιολογία φθείρει τις ανθρώπινες σχέσεις αν βασίζονται μόνο σε αυτή. Η μία φέρνει την άλλη. Ένας άνθρωπος που δικαιολογείται ασυστόλως για τις μη αποδεκτές του πράξεις ή ακόμα και για πράξεις που νομίζει ότι δεν είναι αποδεκτές, δεν μπορεί να είναι ειλικρινής απέναντι στον άλλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σταθερότητας της σχέσης αλλά και της εμπιστοσύνης όπως είπα πιο πάνω. Ναι, όντως υπάρχουν άνθρωποι που δικαιολογούνται για κάτι που νομίζουν ότι είναι ''κακό'' και αυτό νομίζω είναι χειρότερο. Όπως έχω ξανά πει, δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά παίζει κάτι με αυτούς τους ανθρώπους. Πολύ εύκολα σε απωθούν και πολύ δύσκολα σε κερδίζουν και έχεις δίκιο να τους αφήσεις πίσω σου. 

Επομένως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λύση στο φαινόμενο αυτό. Είτε κρατάτε ανθρώπους κοντά σας είτε όχι. Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Αν το κάνω απλά θα επαναληφθώ και δεν είναι καλό ούτε για εσάς ούτε και για μένα. Νομίζω ήμουν ικανοποιητική.

Δική σας, Αγγελίνα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου